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Best of June 2013
This month, we have selected the following dozen questions as the “Best of
June 2013” answered by the engineering staff as part of the NFSA’s EOD
member assistance program.

It should be noted that the following are the opinions of the NFSA
Engineering Department staff, generated as members of the relevant NFPA
technical committees and through our general experience in writing and
interpreting codes and standards.  These have not been processed as a
formal interpretation in accordance with the NFPA Regulations Governing
Committee Projects and should therefore not be considered, nor relied upon,
as the official position of the NFPA or its Committees.

Question 1 – Acceptance Test for Dry Pilot Line

Are dry pilot lines required to be hydrostatically tested?  If not, what
acceptance test criteria should be performed?

Answer: Dry pilot lines are not required to be hydrostatically tested. Dry pilot
lines are part of a detection system, not sprinkler piping. Hydrostatic testing in
accordance with section 25.2.1.1 of NFPA 13 (this is the section number for
the 2013 edition, similar sections are in previous editions) is for the sprinkler
system piping and attached appurtenances which are subjected to system
working pressure. The pilot line is not subjected to working pressure since the
pilot lines are typically "protected" from high pressures from the dry pilot
actuator. When the system is tripped, water flows up to the dry pilot actuator
and is drained through the bottom of this device. The dry pilot system is
spared from whatever pressure is in the sprinkler system by the devices'
(actuator) drain.

NFPA 13 doesn't specifically point out acceptance criteria for the dry pilot
lines since they are technically under the umbrella of NFPA 72 as a part of
the detection system. NFPA 72 requires that these detection lines be tested
according to the manufacturer's instructions. In lieu of specific manufacturer
requirements, you could perform an air test requirement as described in
NFPA 13, Section 25.2.2.1 for 40 psi at 24 hours, which is similar to NFPA
25 Section 13.4.3.2.6. This would insure the integrity of the piping for the dry
pilot line, which is the critical issue with making sure that the line will operate
properly.

Question 2 – Protecting Electrostatic Spray Application
Equipment

Section 22.4.1.6 of NFPA 13 requires additional protection (an open head
deluge system designed for a minimum density of 0.6 gpm per sq ft) for
electrostatic spray application equipment that is not listed.  Isn’t all equipment
supposed to be listed?

Answer: Not according to NFPA 33.  This section in NFPA 13 is extracted
from NFPA 33, Standard for Spray Application Using Flammable or
Combustible Materials.  NFPA 33 does not require automated liquid
electrostatic spray application equipment to be listed.  However, there is a
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penalty to the owner for choosing to use unlisted equipment in that extra fire
protection is required. Sprinkler contractors that are protecting spray
equipment should make sure that they know whether the automated liquid
electrostatic spray equipment is listed or not so that they do not get caught
needing this extra deluge system designed to discharge a significant amount
of water.

Question 3 – Fire Pumps and Hose Stream Demands

We have a fire pump that is taking suction from a public main (that includes
fire hydrants) and is only supplying fire sprinkler systems.  There are no
hydrants or inside hose stations being fed by the fire pump.  Do we add the
hose stream demand flow at the discharge of the pump, or at some other
location?

Answer: Since you have no inside hose demand, the total inside and outside
hose demand is equal to the outside hose demand.  Section 11.1.6.2 of
NFPA 13 says that the outside hose demand is added to the sprinkler
demand at the connection to the city main since there are no private hydrants
in your situation.

You are certainly allowed to add the outside hose demand at the discharge of
the pump, but this would be a more conservative way of looking at the
situation. It would assume that the flow for the hose stream demand is
coming from the water supply through the pump, which over-predicts the
friction loss (and forces you to oversize the pump).  There is nothing wrong
with over-predicting the friction loss because it will build in an extra safety
margin to the calculations. But in a system where there isn’t much difference
between the demand pressure and the available supply, you may need that
extra pressure.

If you to run the calculation back to the water main through the pump and
then add the hose demand there instead, you will save the extra friction loss
of the hose stream demand through the suction piping.   This takes a bit
more to calculate, but it is sometimes worth it to show that a system will work
with a marginal supply and is completely legitimate since the hose stream
demand is not actually going to go through the pump.

Question 4 – Ferrous Hangers

Why are pipe hangers required to be ferrous?

Answer: The general requirement for hangers to be constructed of ferrous
material (sections 9.1.1.2(4) and 9.1.1.6.1) is based on the environment that
sprinkler systems have to endure.  Not only are the hangers required to
support the system during every day situations, which could include a certain
amount of corrosion resistance, but they also need to endure fire scenarios.
 This means that the strength and durability of the hanger material needs to
work at elevated temperatures.  Most non-ferrous materials can’t perform well
under such rigorous demands.  

Should someone want to use a nonferrous material, NFPA 13 permits that in
Section 9.1.1.6.2 (2013 Edition, previous editions contain similar language),
which indicates it would have to be subjected to fire tests adequate for the
hazard in which the product will be installed and be listed.  If the product was
proven by fire tests and then certified by a registered professional engineer
with the other items in Section 9.1.1.2, it should be acceptable to the intent of
NFPA 13.  Due to the cost of fire testing, it is usually more economical to use
products that are ferrous or products that are listed for the service.

Question 5 – Multiple-Row Rack Storage Depth

Is there a maximum allowable depth to a multiple-row rack?
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Answer: No.  Multiple-row racks are defined as those greater than 12 feet in
depth.  There is no cap on the width.  In some situations, NFPA 13 requires
greater protection for multiple row racks greater than 16 ft in depth (see
Table 16.2.1.3.3.2).  Other multiple-row rack arrangements require in-rack
sprinkler protection and depending on the width of the rack(s) the pattern of
in-rack sprinklers will be repeated until the entire depth of the rack is
protected, making the depth a variable that is not significant enough to worry
about.

Question 6 – Separate Risers for Sprinklers in Trash Chutes

Are sprinklers in a trash chute required to have a separate riser?

Answer: No.  However, section 11.2.3.4.1 contains specific discharge criteria
when the sprinklers in the chute have their own riser.  If you install the
sprinklers in the trash chute from the sprinklers on adjacent floors, then the
hydraulic calculations get more complicated because you can’t use section
11.2.3.4.1.  Most people use the separate riser so they know how to do the
calculations.

Question 7 – Counting on Refill When Sizing Tanks

Are we allowed to count on the refill rate of water from a water supply filling
our tank during a fire to meet our duration demand?  We note that this is
what a break tank does, but we note that rules for break tanks have only
recently been introduced into NFPA 20 and NFPA 22.  Does this mean that
break tanks were not allowed before these rules went into these standards?

Answer: All editions of all NFPA documents permit the refills rates from water
supplies to meet part of the duration demand.  This is the very definition of
using break tanks.

Water-based codes and standard just have a requirement for water flow to
last for a certain period of time (duration).  These documents do not
specifically say how to make that happen.  Any combination of water supply
tanks, pumps, mains, reservoirs, penstocks, flumes, rivers, lakes, or ponds
are permitted to be used as long as the water supply duration requirements
are met.

In the 2007 edition of NFPA 20, the committee realized that there was no
control on the refill mechanisms being used for break tanks or the minimum
sizing of break tanks.  So, the committee wrote some rules on this subject
that appeared in Chapter 5.  Since then, the rules have been copied into
NFPA 22, since this is actually a better place in the NFPA system for break
tank rules. Prior to the 2007 edition of NFPA 20, you could use break tanks in
conjunction with a fire pump, but there were no rules for minimum sizes or
how to arrange the refill mechanism.

Question 8 – Sprinkler Location in Small Bathroom With
Obstructions

We have a 42 sq ft bathroom (357 cubic feet) in a hospital patient room.  Our
plan is to put one sprinkler in the room, however, an obstruction tight to the
ceiling does not allow the sprinkler to meet section 8.6.5.1.2 and spray under
the obstruction.  There is no location in the room where a sprinkler can be
located to meet the obstruction rule.  Do we need to put multiple sprinklers in
this tiny compartment?

Answer: No.  To address this situation, you first have to start with the
realization that NFPA 13 does not require that water be delivered directly to
every square foot of floor area.  There are many sections in NFPA 13 that
allow dry spaces behind a variety of obstructions.

Small compartments are always a challenge.  It was never the intent of the
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committee to require lots of sprinklers in small compartments just because of
the obstructions at the ceiling.  In older editions of the standard, the
committee hoped that people would just be reasonable and that it should not
need to specifically spell out exactly how to handle these situations.  The fact
is, in a small compartment, a sprinkler will open if there is a fire anywhere in
the compartment and the sprinkler will prevent the fire from getting beyond
the compartment.  From a water distribution standpoint, if the sprinkler is a
standard orifice (k-5.6) sprinkler, at its minimum pressure of 7 psi, it would
deliver 14.8 gpm.  In a room that is 42 sq ft in area, that’s a density of 0.35
gpm per sq ft, which is 3.5 times the amount of water that would be required
for light hazard space like a bathroom.  This significant amount of over-
discharge helps to better control a fire in such a small space.  Even if water
can’t get directly under the obstruction, there is so much water in the space,
bouncing off of the walls and getting entrained into the air going to the fire, it
is hard to imagine a fire failing to be controlled.

New to the 2013 edition of NFPA 13 is a section that directly addresses this
concept.  This new section (8.5.5.4) specifically allows sprinklers to be
installed in any small compartment under 400 cubic feet by completely
ignoring the potential obstructions.  While the heading of section 8.5.5.4 is
“Closets”, the language of the section expands the application of the section
to all compartments, including bathrooms.  While this section is new to the
2013 edition of the standard, it should be considered as an interpretation of
the committee’s intent from previous editions.

Question 9 – Clearance Around FDC

Is a fire department connection (FDC) required to be a minimum distance
from gas lines/meters or electrical transformers?

Answer:  There is no specific requirement in NFPA 13 to keep the FDC away
from other equipment, but there are requirements in other places that need to
be considered.  Some fire codes have minimum clearance requirements
around FDC’s.  For example, the International Fire Code (IFC) requires 36
inches clear to the sides and front of an FDC mounted on a wall and 36
inches all the way around a free-standing FDC (see section 912.3.2).

In addition, the National Electrical Code (NFPA 70) requires clearance around
certain electrical equipment.  For example, a high voltage (over 600 volt)
transformer on the outside of the building would be required to have a fence
surrounding it.  Table 110.31 of NFPA 70 shows minimum clearance
requirements from the transformer to the fence parts depending on the
voltage of the transformer.  The FDC would not be allowed to be within these
clearances so that the FDC could be installed outside of the fenced enclosure
around the transformer.

Question 10 – Bathroom Sprinklers and Corrosion Resistance

We have had an engineer (representing an owner) state that a blanket
reference to NFPA 13 in specifications would require us to install corrosion
resistant sprinklers in bathrooms.  Are sprinklers in bathrooms required to be
corrosion resistant?

Answer: No.  Section 6.2.6.1.1 specifically says, “Listed corrosion-resistant
sprinklers shall be installed in locations where chemicals, moisture, or other
corrosive vapors sufficient to cause corrosion of such devices exist.”  A
bathroom does not have chemicals or corrosive vapors.  It also does not
have moisture sufficient to cause corrosion.  Bathrooms are not a space
where corrosion resistant sprinklers are required by NFPA 13.

The ordinary business practices of the fire sprinkler industry establish the fact
that moisture in a bathroom is insufficient to cause corrosion on typical
sprinklers.  Since NFPA 13 specifically requires the space to have moisture
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“sufficient to cause corrosion” in order to require corrosion resistant sprinklers,
such sprinklers are therefore not required by NFPA 13 in bathrooms.

If the engineer of record (representing the concerns of the building owner)
wants corrosion resistant sprinklers in bathrooms, they are welcome to
specify them in the document specifications.  Lacking any specific
requirement in the specifications, a sprinkler contractor is not required to
install corrosion resistant sprinklers in bathrooms as far as NFPA 13 is
concerned.

Question 11 – Quick Response Area Reduction in Concealed
Space

We are installing quick response spray sprinklers in an attic (concealed
space) following the rules of light hazard occupancies in accordance with
8.15.1.3. The concealed space is made up of combustible roof trusses with a
slope of 4 in 12.  The system will be a wet pipe system (we are not in an
area subject to freezing).  Can we take the reduction in design area for quick
response sprinklers per section 11.2.3.2.3.1?

Answer: Yes, as long as the distance from the bottom of the space to the
peak does not exceed 20 ft and as long as there are no unsprinklered
pockets (like dormers) within the concealed space.  The reduction would be
based on the height from the bottom of the space to the peak.  The reduction
would be compounded with the 30% increase for ceiling height required by
section 11.2.3.2.4.

For example, if the height of the concealed space at the peak was 7 ft, the
minimum design area would be 1170 sq ft after starting with 1500 sq ft and
taking a 40% reduction for quick response sprinklers and a 30% increase for
the sloped ceiling.

Question 12 – Number of Jockey Pumps

Can a single jockey pump be used to maintain the pressure in a system with
multiple fire pumps feeding the fire protection system(s)?

Answer: Yes.  NFPA 20 does not require a jockey pump in any installation.
Section 4.25.6 requires a method for maintaining pressure in the system that
is not the fire pump.  This is a performance-based requirement.  Most people
use a jockey pump to meet this requirement (although you are not required
to).  As long as the jockey pump performs the job (maintaining system
pressure under normal conditions and preventing all of the fire pumps from
running unless there is a fire), it can be used as the mechanism for meeting
the performance-based requirement.

There is no reason to require multiple jockey pumps as long as the single
jockey pump is capable of keeping up with any leakage or changes in
pressure on the system(s) being fed by the multiple fire pumps.
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